Nästa möte

Inga möten planerade just nu!

Prenumerera på information

Få alla nya inlägg direkt till din mailbox! Fyll i din e-postadress nedan och klicka på knappen. Följ sen instruktionerna i mailet du får.

Gör som 237 andra, prenumerera du med.

Följ oss!

 • Tankar efter kvällens föreläsning

  Niclas OttossonNiclas Ottosson. Bild tagen och publicerad med hans tillstånd.

  Ikväll hade vi Niclas Ottosson på besök för en föreläsning om barn och sociala medier. Vi som var på plats fick oss nog en och annan tankeställare. Ett axplock ur innehållet:

  • Prata med barnen (egna och andras!) om vad de gör på nätet och hur man skall bete sig. Spelreglerna för det sociala livet är ju egentligen desamma på nätet som i verkliga livet, men konsekvenserna av tex några förflugna ord kan snabbt bli mycket stora.
  • Nätet är bara ytterligare en arena för mobbning.
  • Publicering av bilder kan få stora effekter. Det som en gång publicerats kan finnas kvar under mycket lång tid och även förvanskas av andra. Det finns också laglighetsapekter (tex personuppgiftslagen) på publicering av bilder där andra människor är med, där bötesstraff kan utdömas även för barn.
  • Om ditt barn blir utsatt, spara bevis på vad som hänt, ta om möjligt bort kommentaren/det kränkande (”kryssa”) och anmäl sedan händelsen till sajten där det hände. Även om du har tagit bort innehållet så det inte syns finns det sparat hos dem!
  • Lär barnen att inte skriva i affekt. Om man blir jättearg behöver man lugna sig innan man funderar på att svara. Helst kanske inte svara alls!
  • Innan publicering av bilder eller annat material där andra människor figurerar, tänk på hur du själv skulle känna om någon annan publicerade sånt material om dig. Skulle det kännas fel – låt blir att publicera.

  Läs mer om ämnet på Niclas sajt Surfa smart. Barnen i årskurs 4-6 kommer också att få höra på Niclas, det blir den 26 mars. Ta chansen att prata med ditt barn om dessa frågor!

  Published on mars 6, 2014 · Filed under: Meddelanden;
  Kommentarer inaktiverade för Tankar efter kvällens föreläsning
 
false